Kärleken till ett hantverk

I min profession som fotograf har jag ynnesten och stora nöjet att träffa underbara personer och varje möte bär jag med mig.

När jag fick uppdraget från Sandå Måleris VD Johan Trygg att fotografera/ dokumentera ett special renoveringsprojekt i ett par av de vackra gamla fastigheterna på Narvavägen i Stockholm blev jag väldigt glad. Min käre morfar Gösta var just målare en gång tiden och jag har alltid uppskattat det “goda hantverket”.

I vår tid när det mesta ska gå snabbt och “tid är pengar” så värmer det hjärtat extra då det finns dem som värnar om det som får lov att ta sin tid och som görs omsorgsfullt och med erfarenhet, skickligt kunnande och hjärtligt engangemang.

För detta ändamål blev det marmoreringsmästarna far och son Tomas och Niclas Lindbom / Björkstads dekorationsmåleri, som numera ingår i Sandå måleri, som stod för magin. Att se dessa två “in action” var fantastiskt!

Extra fint att denna konstart får leva kvar och att detta nu även förevigats så fint i boken “Narvavägen- Ansikten och fasader i ord, bild och sång”, som Sandå måleri delvis sponsrat ❤

Författaren ( han kallar sig själv inte detta utan istället ödmjukt “en förmedlare”) och gentlemannen Åke Åredal som skrivit boken, ger oss en intressant och målande rundtur av Narvavägen , dess historia, byggnader och ett 100 tal personporträtt; bl a av August Strindberg, Harriet Bosse och Carl Eldh.

Turen startar vid Djurgårdsbrunn där gudarna Heimdal och Frigga vaktar ingången till Narvavägen ( I mytologin vaktar de vid regnbågens slut, ingången till Asagård eller himlen om du så vill) och slutar i Oscarskyrkan där vackra fönster tronar i altarkoret av glaskonstnären Emanuel Vigeland.

Vill på detta vis ge en eloge ett varmt tack för gott samarbete med Johan Trygg och Fredrik Vannestål på Sandå måleri, Tomas och Niclas Lindbom samt författaren / förmedlaren Fil,dr Åke Åredal.

Ps Boken finns för nuvarande att inhandlas på Bokhandeln Studio 5, ICA Fältöversten och kiosken på Fältöversten eller beställas hos författaren.

Omslag och inlaga / Layout: Daniel Åberg/ Åbergs Stilus et forma

Omslagsfoto, Stockholmsvy : Fredrik SandbergFoton Dekorationsmåleri med Tomas och Niclas Lindbom på uppdrag av Sandå måleri : Fotograf Therése Särnbäck